הרשות להשקעות ולפיתוח התעשיה והכלכלה (מרכז ההשקעות):
אודות:
הרשות להשקעות ולפיתוח התעשייה והכלכלה פועלת מכוח חוק לעידוד להשקעות הון תשי"ט 1959- למתן מענקים והטבות לענפי התעשייה והשירותים העסקיים במשק.
חוק זה הוא אחד הכלים הכלכליים המרכזיים של הממשלה ברצותה לעודד השקעות הון, לפתח את הפריפריה, ליצור מקומות עבודה ולקדם חדשנות ופריון.
לחוק שני נתיבי עידוד:
מענקי הון – עליהם מופקדת הרשות להשקעות.
הטבות מס – עליהן מופקדת רשות המיסים.
המענקים אפשרו הקמת מפעלים, הרחבת מפעלים, העתקה והרחבה של מפעלים הן בתעשייה המסורתית והן בתעשייה העילית, בצפון הארץ ובדרומה ובאזורי פיתוח נוספים. עשרות אלפי מקומות עבודה חדשים נוצרו בתעשייה באופן ישיר, כמו גם עשרות אלפי מקומות עבודה חדשים שנוצרו בעקיפין.
תמיכה בתעסוקה:
הרשות להשקעות פועלת, כמו כן, על מנת לסייע ולעודד מעסיקים לקלוט עובדים חדשים באמצעות מסלולים העוסקים בצד הביקוש לעובדים.
מסלול מרכזי וחשוב, שמפעילה הרשות, הוא מסלול המכוון לשילובן של אוכלוסיות מיוחדות, ששיעור השתתפותן בתעסוקה נמוך, כגון: חרדים, מיעוטים, בעלי מוגבלויות, והורים יחידים.
מסלול נוסף מתמרץ מיזמי מעסיקים באזורי עדיפות לאומית ליצירת משרות בשכר גבוה באזורים הללו בתחומי התעשייה והמחשוב.
תמיכה בכלכלה ירוקה:
הרשות להשקעות מקדמת גם מסלולי סיוע התומכים בכלכלה ירוקה. מסלולים אלה מקדמים תוכניות ממשלתיות, המשלבות צורך כלכלי עם שיפור סביבת המחייה.
אחד מהם הוא מסלול משותף עם המשרד להגנת הסביבה, שעיקרו צמצום פליטות של גזי חממה על-ידי שדרוג טכנולוגי ושימוש באנרגיות נקיות, חסכוניות ופחות מזהמות.
מסלול נוסף, הפועל בשיתוף עם רשות הגז ומשרד האנרגיה, המים והתשתיות הלאומיות, נועד לסייע בהסבה ובהתחברות צרכנים לשימוש בגז טבעי.
מסלולי תמיכה מיוחדים:
כמו כן מפעילה הרשות מסלולי תמיכה מיוחדים, המשתנים בהתאם לצרכים העכשוויים.
עיקרי הקריטריונים לקבלת מענק:
תוכנית ההשקעה תכלול השקעה ברכוש קבוע בלבד: ציוד יצרני ומבנים חדשים בתנאי שהם נבנים או נרכשים במסגרת תוכנית שאושרה על-ידי מינהלת הרשות להשקעות ולפיתוח התעשייה והכלכלה.
ניתן לקבל אישור המנהלה לכלול בתכנית ציוד משומש מיובא, שלא חלה לגביו התיישנות טכנולוגית.
התאגיד חייב לממן 30% לפחות מהתוכנית המאושרת בהון מניות נפרע.
התוכנית צריכה להתבצע תוך שנתיים מתאריך כתב האישור המקורי ולפחות 25% מהיקף התוכנית תוך שנתיים. מרכז ההשקעות רשאי להאריך את מועד הביצוע עד לתקופה של 5 שנים.
מהו שיעור המענק?
שיעור המענק הינו 20% מסך ההשקעות המאושרות הכלולות בתכנית העסקית שאושרה לתאגיד.
מפעלים הממוקמים בנגב, בשדרות וביישובי עוטף עזה וממפעלים ברשויות מקומיות ובאזורי תעשייה במחוז הצפון המסווגים לאשכול פריפריאליות 1 עד 4 על פי פרסומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, יהיו זכאים למענק נוסף, אם נמצאו מתאימים בהתאם ל"נוהל לקביעת שיעור המענק למפעלים בנגב, בשדרות, ביישובי עוטף עזה ובצפון באשכול פריפריאלי 1-4", בשיעור של עד 10% מסך ההשקעה המזכה במענק בתכנית, בעת סיום תכנית ההשקעות והוצאת אישור ביצוע סופי לתכנית.
האם השירות כרוך בתשלום?
השירות כרוך בתשלום בהתאם לסכום ההשקעה המבוקש.
אישור המענק:
חברה אשר אושרה לה בקשת סיוע תקבל כתב אישור.
כתב האישור יכלול את התנאים לקבלת המענק בכפוף לעמידה בתנאי הסף וביעדי התוכנית העסקית שהוצגה.
כתב אישור זה מקנה לחברה אפשרות לשחרור מענק בשיעור של 65% מכלל המענק המאושר, באופן שוטף ולאחר בקרה וביקורת של תהליך הביצוע.
יתרת המענק תשולם לאחר הגשת דו"ח הביצוע הסופי ובדיקתו המקצועית המלאה, המאשרת כי החברה עמדה באופן מלא בתנאי הסף וביעדי התוכנית המאושרת.
בקרה, דיווח ומעקב:
חברות אשר קיבלו כתב אישור, נדרשות לעבור ביקורות ולעמוד בכללי הדיווח הבאים:
על החברות להגיש דיווח שנתי, המתאר את הנעשה בתוכנית המאושרת. לחברות יתאפשר לערוך התאמות בתכנית העסקית שאושרה, בהתאם לנהלי הרשות להשקעות.
לחברות ייערכו מעת לעת, ביקורות של רואי חשבון, כלכלנים ומהנדסים לצורך בקרה אחר התקדמות התוכנית.
בעת סיום ביצוע התכנית העסקית, על החברות להגיש דו"ח ביצוע סופי, בהתאם להנחיות המופיעות בנוהל דו"ח ביצוע סופי (דב"ס). לאחר הגשת הדו"ח תתקיים ביקורת הנוגעת לפעילותו של המפעל, לרבות הימצאות הציוד הכלול בכתב האישור במפעל התאגיד בעל כתב האישור והפעלתו בהתאם לתכנית המאושרת.
מרגע אישור הביצוע הסופי וקביעת שנת הפעלת התכנית – ייערכו ביקורות תקופתיות במפעל במשך 7 שנים, לבדיקת מצאי הציוד והפעלתו.